Varför är du galen i Lucia di Lammermoor, Lasse Anrell?

• Lasse Anrell, 59, är journalist, författare, föreläsare och nöjesprofil, känd bland annat från Aftonbladet och TV4. Privat odlar han två helt andra speciella intressen – pelargoner och Lucia di Lammermoor.

• Han är troligen den svensk som sett flest uppsättningar av Donizettis opera – sedan 2002 har han hunnit med 45 uppsättningar i 19 länder. På sin fritid.

• I Opera på Skärets programblad är Lasse Anrell gästskribent med en text om sitt passionerade förhållande till Lucia di Lammermoor.

Varför är du galen i Lucia di Lammermoor?

– Därför att Lucia är hela operavärldens bästa kvinnoporträtt och operan innehåller världens bästa låtar. Och den berömda vansinnesarian är inget mindre än musikhistoriens största kvart!

Vad har du att säga till den som ser Lucia di Lammermoor för allra första gången?

– Luta dig tillbaka och låt bara allt sjunka in – ingenting kan vara lättare. Och betänk att Lucias roll är den mest utlämnande och krävande som finns i hela operahistorien.

Du har sagt att Lucia di Lammermoor är den enda opera man behöver – vad menar du med det?

– Den är så svår att sjunga att det kan gå åt helvete varje gång – men den är så vacker i nästan varenda ton att det är fullständigt omöjligt att inte älska varje sekund. Vad mer kan man begära…?

ops19Admin

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.