”Ett av operalitteraturens bästa verk” Sten Niclasson om valet av La Traviata

Varför sätter Opera På Skäret upp La Traviata, Sten Niclasson?

– Vi vill spela La Traviata därför att det är ett av operalitteraturens bästa verk. Dramat ligger i samhällets syn på kärlek, konvenans och äktenskap. Det var på den här tiden accepterat för en ung man i societeten att ha en älskarinna, men helt förkastligt att gifta sig med henne. Även om vår syn på vissa saker förändrats så finns alla mänskliga fördömanden kvar – och den ”fria kärleken” och äktenskapet har ju debatterats i århundraden. Samma frågeställningar lever kvar än i dag om än i något annorlunda form. Vad är rätt och vad är fel? Kan verklig kärlek stå över alla samhällets fördomar?

Efter Rigoletto, Aida och Otello blir det nu ytterligare en stor Verdiopera. Vad är det speciella med Verdis operor?

– Det speciella med Verdi är hans fenomenala känsla för musikdramatik. De nästan trallvänliga melodierna kompletteras med en naken instrumentation som alltid har ett dramatiskt syfte och verkan. Och så är det hans fantastiska förmåga att skriva för sångarna. Ingen kompositör förstår den mänskliga rösten lika bra som Verdi.

Svenska Kammarorkestern är tillbaka – vad betyder det?

– Det betyder att vi kan erbjuda vår publik en av de allra bästa orkestrarna i landet, en orkester som har ett oerhört gott renommé också på den internationella arenan. Att Svenska Kammarorkestern är tillbaka stärker dessutom ytterligare det fina regionala samarbetet mellan Opera på Skäret och Länsmusiken i Örebro.

Vilka får vi se i rollerna?

– Rollbesättningen är ännu inte klar men min förhoppning är att vi ska kunna presentera lika fina sångare som vi gjort tidigare år. Vi står fast vid vårt löfte att erbjuda opera i världsklass, och det kräver solister på den allra högsta nivån.

Är det dags för Opera på Skäret att sätta nytt publikrekord 2015?

– Vi vet att La Traviata är en mycket älskad opera. Om vi kan slå publikrekordet från Carmen-sommaren 2011 beror bland annat på antalet föreställningar. Då spelade vi tretton gånger. Nu har vi klart med tolv föreställningar, men det kan finnas utrymme för ytterligare två.

Sten Niclasson är grundare av och konstnärlig ledare på Opera på Skäret.

ops19Admin