Stjärnmusiker i nystartad trio inleder årets sommarfestival

Äntligen festivalstart! På söndag 5 juli inleds sommaren på Opera på Skäret med en kammarkonsert av allra högsta internationella klass. Publiken kommer att få lyssna till musik av de stora mästarna, som Wagner, Beethoven och Schönberg. Plats på scen för stjärnmusikerna Klas Edvall, cello, Bengt-Åke Lundin, piano och Jan Stigmer, violin.

Tre musiker med strålande karriärer på varsitt håll bestämde sig för att göra något helt nytt tillsammans. Resultatet: den nystartade gruppen TAR – Tempus Anima Rek som på söndag 5 juli ger konserten ”Ett lyckat arrangemang” i Kammarsalen.

– Alltför sällan sitter man ner bland musiker och upplever att inga regler finns utan endast en djupt rotad dröm om att förstå det som står i noterna. Samarbetet med Klas och Bengt-Åke inspirerar mig alldeles oerhört, säger Jan Stigmer, som spelar på en violin av Antonio Stradivarius.

Jan Stigmer har trettio års flitigt turnerande bakom sig, med framträdanden i hela Europa, USA, Sydamerika och Asien, bakom sig. Hans USA-debut med Sibelius violinkonsert beskrevs av Chicago Tribune som ”a breath-taking tour de force” och hans debut på den berömda Sala Cecilia Meireles i Rio de Janeiro utsågs till det årets föreställning i dagstidningen Globo. Han har spelat med en lång rad världsartister, bland andra Barbara Hendricks, James Galway och Victor Liberman.

Bengt-Åke Lundin har, efter succédebuten 1989 med Kungliga Filharmonikerna i Tjajkovskijs Pianokonsert nr 1, en lång internationell karriär bakom sig. Han har spelat med alla stora svenska symfoniorkestrar och gett såväl orkesterkonserter som soloframträdanden i stora delar av Europa, USA, Egypten och Kina. Som hängiven kammarmusiker har Bengt-Åke Lundin framträtt med stora svenska sångare som Peter Mattei, Matilda Paulsson och Malena Ernman.

Klas Edvall, utbildad vid Tjajkovskij-konservatoriet i Moskva, har som solocellist och kammarmusiker spelat med ett flertal skandinaviska orkestrar och ensembler. Han turnerar regelbundet i såväl Sverige som utlandet och hans framträdanden har sänts i rysk, grekisk, svensk, finsk och kinesisk radio och TV. Klas Edvall arbetar också som orkesterproducent, bland annat för Opera på Skäret, där han senast arbetade med operaorkestern i Otello 2014. Han är sedan 2011 medlem i Svenska Stråkkvartetten.

Boka dina biljetter här

Trio TAR:s konsert är den första av tre i Kammarsalen.
Läs mer

ops19Admin