Verdis mästerverk Don Carlo nästa utmaning för Opera på Skäret

Opera på Skäret sätter upp Don Carlo. Giuseppe Verdis storslagna opera om maktspel och kärlek i kunglig miljö blir huvudnumret i Opera på Skärets femtonårsjubileum sommaren 2018.

– Av alla Verdis operor skattar jag Don Carlo högst. Jag ryser redan vid tanken på hur Verdis vidunderliga musik kommer att klinga i den fina akustiken i vårt operahus, säger Alexander Niclasson, ny konstnärlig ledare på Opera på Skäret.

Sedan starten 2004 har Opera på Skäret vuxit ut till Sveriges ledande sommaropera. Nästa år är det den femtonde sommaren som Opera på Skäret bjuder på opera i toppklass i det unika operahuset vid sjön Ljusnarens strand utanför Kopparberg i Bergslagen. Verdi är flitigt spelad – Don Carlo blir det femte verket som sätts upp, efter Rigoletto 2006, Aida 2007, Otello 2014 och La Traviata 2015.

Don Carlo är ett triangeldrama om olycklig kärlek i det spanska kungahuset vid 1500-talets mitt. Don Carlos älskade Elisabet tvingas av politiska skäl att gifta sig med kung Filip, Don Carlos far. Det påföljande maktspelet leder till att kungen dömer sin son till döden. Librettot av Joseph Méry och Camille du Locle är baserat på ett drama av Friedrich Schiller.

– Det är ett mångbottnat relationsdrama som i ena andetaget berör den lilla privata sfären och i nästa storpolitiska konflikter på liv och död. Don Carlo genomsyras av genialitet och blir en fantastisk utmaning för alla inblandade, säger Alexander Niclasson.

Don Carlo hade världspremiär på Paris Opéra under världsutställningen 1867 och omarbetades därefter flera gånger. Operan hade svensk premiär på Stockholmsoperan 1933 och spelades senast för en svensk publik 2010, i en hyllad uppsättning på Göteborgsoperan.

Don Carlo spelas på italienska (och bär därför verkets italienska namn) och textas till svenska.

Antal föreställningar och speldatum presenteras den 17 november. Produktionsteam och medverkande presenteras i början av 2018.

ops19Admin