Ännu är det långt kvar till sommaren och uppsättningen av Turandot, men låt oss redan nu ge er en liten introduktion till denna fantastiska och storslagna opera.

Operan Turandot är en av de stora klassikerna. Berättelsen i operan Turandot grundar sig på gamla asiatiska folksagoelement och berättelser om en verklig prinsessa som levde i slutet av 1200-talet och början av 1300-talet. Det är en gripande berättelse. Musiken är fantastiskt vacker och innehåller krävande solistpartier.

Kompositören Giacomo Puccini fick aldrig höra sin opera spelas. När han dog för 100 år sedan, den 29 nov 1924, hade han inte hunnit avsluta Turandot. Några sidor återstod. Det blev hans elev Franco Alfano som fick i uppdrag att slutföra verket. När urpremiären ägde rum, ett och ett halvt år senare, valde dirigenten Arturo Toscanini att lägga ner taktpinnen i tredje akten, med orden ”Här slutar operan, här lade mästaren ned pennan”. Först vid den andra föreställningen spelades den version som Alfano avslutat.

Berättelsen handlar om prinsessan Turandot som enligt konventionen måste gifta sig. Turandot själv gör allt för att förhindra detta. Hon ställer som krav att den potentiellt blivande maken ska kunna lösa tre svåra gåtor. Lyckas han gifter de sig, misslyckas han straffas han med döden. Tretton friare tar sig an utmaningen, men misslyckas och mister sina liv. Så småningom beslutar sig prins Calaf för att anta utmaningen. Till prinsessan Turandots förtret lyckas han svara rätt på de tre gåtorna. Calaf nöjer sig dock inte med detta. Han vill även vinna prinsessans kärlek genom att ge henne ännu en möjlighet att avgöra hans öde. Den möjligheten får hon om hon lyckas ta reda på hans namn.  

Turandot befaller hela stadens invånare att försöka lista ut prinsens namn. Det är här, i tredje akten, som den berömda arian Nessun dorma (”Ingen får sova”) framförs av prinsen Calaf. Prinsen är dock övertygad om att allt kommer att sluta lyckligt och avslutar arian med ”Vincerò!” (”Jag skall segra!”).

Prinsen får rätt i sin övertygelse, paret blir förälskade. Men, även om detta är en opera med ett lyckligt slut så dör många på vägen.

Det underliggande budskapet i operan är detsamma som det alltid varit: Det spelar ingen roll vem du är eller varifrån du kommer – vi letar alla efter kärlek. 

Upplev Turandot i sommar på Opera på Skäret!