200 solister har under tre dagar provsjungit för rollerna i Opera på Skärets uppsättning av Rigoletto nästa sommar.

– Det har varit otroligt inspirerande att lyssna på så många fantastiska sångare och vi har definitivt hittat ett antal starka kandidater till rollerna i Rigoletto, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

Alexander Niclasson, konstnärlig ledare

De 200 som slutligen kallades till audition på Kulturumteatern i Märsta norr om Stockholm hade valts ut av över 500 sökande till rollerna i Verdis dramatiska opera. De flesta kom från Europa, däribland en hel del från Sverige, men även sångare från Kanada, Mexico och USA var på plats.

– Min känsla är att det här var ett av de allra bästa åren någonsin ifråga om kvalitet. Under de här dagarna har vi fått lyssna till ett antal sångare i yppersta världsklass, säger Alexander Niclasson.

Opera på Skäret har genom åren introducerat mängder av internationella sångare för den svenska publiken. Metoden med provsjungningar är en av nycklarna till verksamhetens framgång.

Så gott som alla år har sångarna hyllats unisont av kritiker och publik. Senast var det solister som Hedvig Haugerud, Kseniya Bakhritdinova-Kratchuk och Stanislav Kyflyuk som den svenska publiken fick stifta bekantskap med i Maskeradbalen.

– Vi jobbar stenhårt med att hitta de bästa sångarna för alla roller och därefter med att skapa de bästa kombinationerna av sångare, som matchar varandra bra i såväl sång som skådespeleri. Det är därför alla roller tillsätts genom provsjungningar. Och efter vad jag hört de här dagarna kan jag lova lika fina sångarinsatser i Rigoletto, säger Alexander Niclasson.

Vilka solister som kommer att medverka i Rigoletto meddelas i början av nästa år.