Alina Tkachuk (Gilda)

Sopran från Ukraina som debuterade som solist 2018 i rollen som Micaela i Bizet´s Carmen på Nationaloperan i Odessa. Där sjöng hon de följande tre åren roller som Annina i La Traviata, Adina i Kärleksdrycken, Musetta i La Bohème och Donna Elvira i Don Giovanni.

Därefter har hon fortsatt sin lovande karriär på operahus i Tyskland och Frankrike. Hon har mångårig erfarenhet av konserter I Ukraina, Italien, Frankrike och Kina, där hon bland annat sjungit verk som Carmina Burana och Stabat Mater.

Alina Tkachuk har fått sin musikaliska utbildning I Ukraina och Italien.

Mer om Alina Tkachuk
operabase.com

”Verdi berör eviga teman mellan föräldrar och barn”

(10 mars)

Alina Tkachuk kommer till Bergslagen med en liknande erfarenhet som Hyejin Lee – rollen som Lucia i Lucia di Lammermoor, som hon just sjungit på den georgiska nationaloperan i Tbilisi. Planen är att hon i april också ska göra samma roll i hemstaden Odessa i Ukraina.

  Hur situationen i Ukraina är känner alla till och operan i Odessa kan stänga när som helst, så det är viktigt för mig att ha uppdrag på andra platser i Europa, säger Alina Tkachuk.

Sedan debuten som Micaela i Bizets Carmen 2018 har Alina Tkachuk hunnit med en lång rad stora sopranroller på Nationaloperan i Odessa, bland dem Liù i Puccinis Turandot, Donna Elvira i Mozarts Don Giovanni, Nedda i Leoncavallos Pajazzo och Adina i Donizettis Kärleksdrycken.

– Alina Tkachuk är en underbar sångerska med en röst som kommer att bära långt i karriären. Lägg hennes namn på minnet, säger Alexander Niclasson.

Hon ser nu speciellt fram emot att sjunga Gilda i Rigoletto, först i Odessa och därefter på Opera på Skäret, där förra året en annan ukrainsk sopran, Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk, blev stor publikfavorit i Maskeradbalen.

– Rigoletto är en av mina absoluta favoritoperor, eftersom Verdi berör eviga teman som relationer mellan föräldrar och barn. Och det ska bli underbart att sjunga i Sverige – det har länge varit en dröm att besöka detta vackra land och att få möjlighet att arbeta där är helt fantastiskt, säger Alina Tkachuk.