Alina Tkachuk

För andra året i rad tar sopranen Alina Tkachuk plats på scen på Opera på Skäret. Förra året sjöng hon Gilda i Rigoletto och nu har det alltså blivit dags att ta sig an Norma. Alina Tkachuk är från Ukraina och debuterade som solist 2018 i rollen som Micaela i Bizet’s Carmen på Nationaloperan i Odessa. På samma operascen sjöng hon sedan under tre år i följd roller som Annino i La Traviata, Adina i Kärleksdrycken, Musetta i La Bohème och Donna Elvira i Don Giovanni. Därefter har hon fortsatt sin karriär på operahus i Tyskland och Frankrike. Hon har mångårig erfarenhet av konserter i Ukraina, Italien, Frankrike och Kina där hon bland annat sjungit verk som Carmina Burana och Stabat Mater. Alina Tkachuk har fått sin musikaliska utbildning i Ukraina och Italien.

Mer om Alina Tkachuk
operabase.com

”Verdi berör eviga teman mellan föräldrar och barn”

(10 mars 2023)

Alina Tkachuk kommer till Bergslagen med en liknande erfarenhet som Hyejin Lee – rollen som Lucia i Lucia di Lammermoor, som hon just sjungit på den georgiska nationaloperan i Tbilisi. Planen är att hon i april också ska göra samma roll i hemstaden Odessa i Ukraina.

  Hur situationen i Ukraina är känner alla till och operan i Odessa kan stänga när som helst, så det är viktigt för mig att ha uppdrag på andra platser i Europa, säger Alina Tkachuk.

Sedan debuten som Micaela i Bizets Carmen 2018 har Alina Tkachuk hunnit med en lång rad stora sopranroller på Nationaloperan i Odessa, bland dem Liù i Puccinis Turandot, Donna Elvira i Mozarts Don Giovanni, Nedda i Leoncavallos Pajazzo och Adina i Donizettis Kärleksdrycken.

– Alina Tkachuk är en underbar sångerska med en röst som kommer att bära långt i karriären. Lägg hennes namn på minnet, säger Alexander Niclasson.

Hon ser nu speciellt fram emot att sjunga Gilda i Rigoletto, först i Odessa och därefter på Opera på Skäret, där förra året en annan ukrainsk sopran, Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk, blev stor publikfavorit i Maskeradbalen.

– Rigoletto är en av mina absoluta favoritoperor, eftersom Verdi berör eviga teman som relationer mellan föräldrar och barn. Och det ska bli underbart att sjunga i Sverige – det har länge varit en dröm att besöka detta vackra land och att få möjlighet att arbeta där är helt fantastiskt, säger Alina Tkachuk.