Hyejin Lee

Hyejin Lee, sopran från Sydkorea, debuterade 2018 i hemlandet som Lucia i Lucia di Lammermoor och har sedan dess varit engagerad vid Theater Magdeburg i Tyskland.

Där har hon gjort roller som Norina i Don Pasquale, Nattens drottning och Pamina i  Trollflöjten, Gilda i Rigoletto, Nannetta i Falstaff och Zerlina i Don Giovanni. Innevarande säsong har hon sjungit Nattens drottning i Trollflöjten på Deutsche Oper Berlin.

Hon är utbildad vid Seoul National University, Hochschule für Musik Frankfurt och HMTMH Hannover. Hon vann första pris vid Köln International Music Competition 2017.

Mer om Hyejin Lee
Operabase
Youtube

”Gilda är dubbelbottnad – en kvinna i en bur som väljer sitt eget öde”

(12 mars)

Hyejin Lee är en väletablerad sopran som alltsedan 2018 haft en fast plats i ensemblen på Theater Magdeburg, men som nu genomför sin första säsong som frilanssångerska. Det senaste året har hon gästspelat som Lucia i Lucia di Lammermoor på operan i Daegu i hemlandet Sydkorea och under våren gör hon rollen som Papageno på Deutsche Oper Berlin.

Bland många stora roller – Norina i Don Pasquale, Nattens drottning och Pamina i  Trollflöjten, Nannetta i Falstaff och Zerlina i Don Giovanni – har Hyejin Lee också gestaltat Gilda, Rigolettos frihetstörstande dotter, i Magdeburg.

Hon ser både likheter och skillnader mellan Donizettis drama Lucia di Lammermoor, där hon sjöng huvudrollen i en uppsättning i Sydkorea i höstas, och Verdis Rigoletto.

– Gilda är en dubbelbottnad roll – samtidigt som hon ger intrycket av en sårbar kvinna fångad i en bur är hon också, tvärtemot många andra kvinnliga operagestalter, en kvinna som väljer sitt eget öde. Både Lucia och Gilda går en dramatisk död till mötes till följd av att de älskar någon som familjen inte godkänt. Men deras väg mot döden skiljer sig åt och ger rollerna olika innebörd för mig, säger Hyejin Lee.

För lkonstnärlige ledaren Alexander Niclasson är Gilda en mycket svårsjungen roll, sångtekniskt mycket krävande och gestaltningsmässigt en stor utmaning.

– Hyejin Lee har en riktigt skimrande stämma med genomslagskraft och stor vitalitet. Hon blir en fantastisk Gilda, säger Alexander Niclasson.