Krum Galabov (t v), en av sångarna i rollen som Rigoletto, tvingas lämna produktionen på grund av sjukdom. Han har drabbats av en halsinfektion som gör det omöjligt för honom att sjunga. Han ersätts av Valdis Jansons, som börjat repetera.

– Det är oerhört tråkigt både för oss och för Krum Galabov själv att han tvingas avbryta repetitionerna och resa hem. Vi valde ut honom för hans fantastiska röst och hans personlighet bland ett stort antal aspiranter och vi såg fram emot att introducera honom för den svenska publiken. Nu hoppas vi istället kunna välkomna honom tillbaka till en kommande produktion, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

Krum Galabov är en av Bulgariens mest framträdande barytonsångare, och han har sjungit på operahus, konserter och festivaler över hela världen. Alexander Niclasson har tidigare beskrivit honom som ”en mångsidig sångare med en mörk och mustig stämma i kombination med ett härligt musicerande och artisteri”. Rollen som Rigoletto skulle ha blivit hans svenska debut, men den får alltså nu vänta till ett senare tillfälle.

Hans ersättare i rollen som Rigoletto – vid sidan av Stefano Meo – blir Valdis Jansons, den store lettiske barytonen, som sjungit på scener som La Scala i Milano, Bolsjojteatern i Moskva, Theater an der Wien, Lincoln Center i New York, och NCPA i Beijing. Han har sjungit över 60 roller på fler än 80 operahus över hela världen, bland annat titelrollerna i Don Giovanni, Macbeth, Onegin, Billy Budd och Nabucco.

Valdis Jansons är välkänd för Opera på Skäret-publiken efter sina insatser som Giorgio Vermont i La Traviata 2015, Rodrigo i Don Carlo 2018 och Anckarström i

Maskeradbalen 2022.

Hans tolkning av Anckarström beskrev Dagens Nyheters recensent Camilla Lundberg med orden ”Noblare Anckarström har man väl aldrig sett”, och Göran Forsling, i Seen and heard international blev ”djupt imponerad av hans dramatiska agerande och magnifika sång”.

– Det är fantastiskt att vara tillbaka på Skäret och jag ser fram emot att sjunga Rigoletto, säger Valdis Jansons.

Valdis Jansons i rollen som Anckarström i Maskeradbalen 2022.