krum galabov (rigoletto)

Krum Galabov räknas till de mest framstående barytonrösterna i Bulgarien och han har sjungit på många av de stora operahusen världen runt.

Hans Vedirepertoar omfattar Iago (Otello), Rigoletto, Renato (Maskeradbalen), Amonasro (Aida), Germont (La Traviata), Posa (Don Carlo), Luna (Trubaduren), Ezio (Attila) och Nabucco och han har gjort Pucciniroller som Marcello (La Bohème), Scarpia (Tosca), Sharpless (Madame Butterfly) och Frank (Edgar).

Andra stora roller i hans CV är Gerard (Chénier),  Tonio och Silvio i Pajazzo, Belcore (Kärleksdrycken), Enrico (Lucia di Lammermoor), Riccardo (Puritanerna) och  titelrollen i Eugen Onegin.

Han har gästspelat på operahus, konserter och festivaler över hela världen.

Mer om Krum Galabov
www.krumgalabov.com

”Varje gång jag gör Rigoletto upptäcker jag något nytt”

(12 mars)

Krum Galabov från Bulgarien har sjungit många av de stora barytonrollerna i verk av Verdi och Puccini – som Iago i Otello, Germont i La Traviata, Skarpa i Tosca och Sharpless i Madame Butterfly. Han har också gjort roller som Silvio i Pajazzo, Belcore i Kärleksdrycken och Enrico i Lucia di Lammermoor.

Han beskrivs av konstnärlige ledaren Alexander Niclasson som ”en mångsidig sångare med en mörk och mustig stämma i kombination med ett härligt musicerande och artisteri”.

Rigoletto, en av de allra mest krävande barytonrollerna i operarepertoaren, har han sjungit ett flertal gånger.

– Rigoletto är en mycket speciell roll. Jag har studerat den mycket noggrant och ändå upptäcker jag något nytt och spännande i den varje gång jag gör den, säger han.

Krum Galabov har hela världen som sitt arbetsfält, och har gästspelat på operahus, konserter och festivaler i en lång rad länder i såväl Europa som Asien och Sydamerika. Nyligen gjorde han Scarpia i Tosca i Tyskland och i hemlandet Bulgarien och nästa stora roll blir alltså Rigoletto på Opera på Skäret.

– Det ser jag mycket fram emot och jag tror att det här kommer att bli en fantastisk produktion. Jag är väldigt glad för möjligheten att för första gången sjunga inför den svenska publiken, säger Krum Galabov.