Opera på Skäret sätter upp Rigoletto sommaren 2023. Verdis ödesmättade drama är år efter år ett av de mest spelade verken på operahus världen över och blir nu huvudattraktionen i operahusets 20-årsjubileum.
– Med Maskeradbalen den g
ångna sommaren fick vi en hyllad omstart efter de trista pandemiåren. Nu tar vi sats mot nästa år med Rigoletto, i mitt tycke en av de mest spännande operor som någonsin skrivits, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

Rigoletto är en svart thriller, med högdramatiska ingredienser som svartsjuka, hämnd och hedersmord. Historien kretsar kring hertigen av Mantua, en korrumperad man i samhällets toppskikt, känd som en stor förförare, som anställt Rigoletto som narr. Rigoletto försöker skydda sin dotter Gilda mot all världens ondska, inklusive hertigen, men hertigen upptäcker hennes existens varpå dramat excellerar i förvecklingar som leder till död och ofrånkomlig svärta.

– Det känns perfekt att jubilera med den opera som satte oss på kartan för internationell sommaropera, när vi satte upp den 2006. Den här gången kan vi nå ut med detta tidlösa drama med sin odödliga musik till en ny, och större publik. Och naturligtvis blir det i en helt ny uppsättning, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

Operan anses allmänt som en av Verdis allra mest dramatiska verk och innehåller flera odödliga arior som hertigens La donna é mobile, Gildas Caro nome och Rigolettos Cortigiani, vil razza dannata.

– Librettot som bygger på Victor Hugos drama Kungen roar sig är mästerligt konstruerat och musiken är sprudlande melodiös och lättillgänglig. Flera av ariornas melodier är sanna evergreens som många känner igen, med  ”La donna é mobile” som det tydligaste exemplet, säger Alexander Niclasson.

Nästa sommar är det 20 år sedan Opera på Skäret startade. Då, sommaren 2004, arrangerades två operagalor med internationella solister och orkester på det före detta sågverket i Bergslagen som numera är Sveriges ledande sommaropera. Operagalorna blev inledningen på en verksamhet som sedan dess gett operaälskare från såväl Sverige som många andra länder storslagna upplevelser i ett operahus som nått världsrykte för sin fantastiska akustik.

Den första fullskaliga uppsättningen var just Rigoletto, som spelades sex gånger med Tito Beltrán, Charlotta Larsson, Ole Jörgen Kristiansen och Christina Lindquist i huvudrollerna. Uppsättningen hyllades av publik och kritiker och satte standarden för det som blivit Opera på Skärets signum – uppsättningar i världsklass, med internationella solister och orkestrar på allra högsta nivå.

– Det var en på alla sätt fantastisk sommar. Ett gigantiskt scenbygge i tre våningar satte sångarna på prov. Ole Jörgen Kristiansen i huvudrollen fick bekänna färg både som sångare och idrottsman när han sprang upp och ned för alla trappor om och om igen under repetitionerna. Hertigen bodde högst upp under taket, folket på mellanplan och de sunkiga hamnkvarteren var längst ned. Att vi med nästan inga resurser alls rodde iland denna uppsättning, känns i efterhand som inget mindre än ett mirakel, minns Sten Niclasson, Opera på skärets grundare och regissör för den första uppsättningen av Rigoletto.

Vem som regisserar nästa år är ännu inte bestämt. Klart är däremot att Svenska Kammarorkestern, som höjdes till skyarna av kritikerna för sin insats i Maskeradbalen nu i sommar, återkommer för att spela Rigoletto. Solisterna kommer precis som vanligt att väljas ut efter auditions, som kommer att hållas under senhösten.

– Auditions är en av grundpelarna i vårt sätt att arbeta. Där många andra går efter de kända namnen letar vi efter de perfekta rösterna för just den opera vi ska sätta upp och efter kombinationer av sångare som kan matcha varandra, säger Alexander Niclasson.

Detta har hittills visat sig vara en framgångsrik metod. Opera på Skärets publik har vant sig vid att få uppleva fantastiska soliströster, och Sverigedebuter av sångare från hela världen. För flera solister har sommarföreställningarna här fungerat som en språngbräda till Kungliga operan och andra operahus, och för flera unga sångare har en Skäretsommar inneburit ett genombrott på den stora operascenen.

Rigoletto kommer att spelas minst tolv gånger under perioden 29 juli-27 augusti 2023. Biljettförsäljningen startar under hösten.

Fotnot: Victor Hugos drama, som kom ut 1832, heter i original Le Roi s’amuse. I svensk översättning, från 1884, heter boken Kungen roar sig.