Två av solisterna i sommarens uppsättning av Verdis Rigoletto har presenterat sig – med sång.
På det traditionella pressmötet på Örebro slott gav de varsitt smakprov ur operan.
– Jag ser väldigt mycket fram emot att göra denna fantastiska roll inför den svenska publiken, säger Krum Galabov som gör titelrollen som hovnarren Rigoletto.

Vad gör starkast avtryck i en operaföreställning? För många är svaret givet – de enskilda sånginsatserna. Förra året hette några av favoriterna Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk, Hedvig Haugerud, Valdis Jansons och Siv Misund, vars röster trollband publiken och skapade musikalisk magi i Maskeradbalen. I år, liksom varje år, presenterar Opera på Skäret en rad nya internationella namn för den svenska publiken.

Precis som vanligt delas de bärande rollerna av två solister per roll. En av solisterna i rollen som Rigoletto är Krum Galabov från Bulgarien (t v) och en av solisterna som gör Hertigen är Pavlo Tolstoy från Ukraina.

Rigoletto är den maktfullkomlige hertigen av Mantuas puckelryggige narr som utvecklas till en maktens avskydde hantlangare med kontakter till den undre världen. Gilda är Rigolettos dotter som denne gör allt för att beskydda från världens ondska, däribland den kvinnojagande hertigen.

– Hertigen är en man som gör mycket ont, men inte verkar veta bättre. Han utnyttjar människor, han leker med kvinnorna, och han umgås med kriminella. Han är en otrevlig typ som inte verkar förstå hur illa han beter sig, säger Pavlo Tolstoy.

Rigoletto, en av de allra mest krävande barytonrollerna i operarepertoaren, har Krum Galabov sjungit ett flertal gånger.

– Rigoletto är en mycket speciell roll, den goda människan och kärleksfulle fadern som ändå beställer ett mord. Jag har studerat den mycket noggrant och ändå upptäcker jag något nytt och spännande i den varje gång jag gör den, säger han.

Krum Galabov bor i Bulgarien men reser över stora delar av världen i sitt arbete. Pavlo Tolstoy kom till Polen som musikstuderande 2005, fick jobberbjudanden, blev kvar och har bott och verkat där alltsedan dess, men har också sjungit i bland annat Barcelona och Dubai och på festivaler som finska Savonlinna.

Opera på Skäret vet de redan en del om via sina vänner och kollegor Stanislav Kuflyuk, också ukrainare boende i Polen, och Paolo Lardizzone, som bägge sjöng i Maskeradbalen förra året.

– Jag ser mycket fram emot att komma till Kopparberg och börja repetera. Och så ser jag fram emot att fiska i sjön mellan repetitionerna, det hör inte till vanligheterna att kunna göra det när man arbetar på ett operahus, säger Krum Galabov.

Krum Galabov (Rigoletto), Sten Niclasson, operachef, Pavlo Tolstoy, (hertigen) och Sven Östberg, scenograf vid presentationen av sommarens operaproduktion.

Krum Galabov sjunger Rigolettos aria Cortigiani, vil razza dannata till pianoackompanjemang av Bengt-Åke Lundin.

Pavlo Tolstoy sjunger hertigens aria La donna è mobile till pianoackompanjemang av Bengt-Åke Lundin.