Opera på Skäret samlade förra sommaren in 116 000 kronor till en kulturskola i Ukraina som drabbats av kriget. Med de insamlade pengarnas hjälp kunde skolan starta om sin verksamhet på distans, med lärare och elever spridda över Ukraina och många andra länder.

För att fortsätta med verksamheten behöver skolan ytterligare stöd för inköp av instrument, datorer och kontorsutrutsning. Därför arrangerar Opera på Skäret nu en ny insamling.

Skolan som insamlingen går till är Severodonetsk Vocational College of Culture and Arts. Denna institution har under 55 år utbildat professionella sångare och musiker. En av dem är Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk, som var en av alla solister som gjorde förra sommarens uppsättning av Maskeradbalen till en stor upplevelse.

Utsattes för beskjutning

Staden Severodonetsk i Luhansk-regionen utsattes tidigt i kriget för artillerield och luftangrepp och större delen av civilbefolkningen flydde staden. När skolan utsattes för beskjutning tvingades lärare och elever fly och lämna allt bakom sig – musikinstrument, datorer, läroböcker och studiematerial. Elever och skolpersonal spreds över Ukraina och hela världen.

Men varken skolledning, personal eller elever gav upp. De återupptog utbildningen i digital form och kunde, inte minst tack vare stödet från Opera på Skärets publik, fortsätta utbildningarna i musik, konst och annan kultur mitt under brinnande krig. Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk agerade

Köpte instrument och datorer

– Efter att ha köpt instrumenten kunde vi återuppta vår konsertverksamhet och gav dessutom 13 konserter runtom i städerna Kiev, Lvov, Kolomiya, Ivano-Frankivsk och Chernivtsi. Konserterna blev stora succéer. Under läsåret har vi också bedrivit ett mycket aktivt metodarbete – vi höll nätkonferenser i syfte att höja lärarnas kvalifikationer. Den 29 juni ägde en examensfest rum, där våra doktorander fick diplom från Severodonetsk College of Culture and Arts och nu kommer de att bli lärare på musikskolor och arbeta både i Ukraina och utomlands, berättar Natalia Pasichnyk , rektor på skolan.

– Allt detta blev möjligt tack vare datorerna och instrumenten vi kunde köpa för pengarna vi fick från Sverige. Men vi är i stort behov av fler instrument och annan utrustning, eftersom många lärare och elever, särskilt de som tvingades lämna de ockuperade områdena, inte har någonting att arbeta med, säger Natalia Pasichnyk .

Initiativet till förra årets insamling togs av tre av våra stödjande supportrar, Carl Wahren, Carl Kempe och Mats Ödman, som gjorde en privat donation. Opera på Skärets vänner och Stiftelsen Kulturcentrum Ljusnarsberg, Opera på Skärets huvudman, skänkte också pengar. Resten samlades in bland Opera på Skärets besökare.

Ny insamling – du kan också vara med

Nu genomför vi en ny insamling på samma sätt, med en grundplåt från donatorerna och Stiftelsen Kulturcentrum Ljusnarsberg. Du kan också vara med. Alla bidrag, små som stora, är mycket välkomna. Insamlingen pågår fram till den 30 september.

Vill du ge ett bidrag kan du swisha till det speciella konto som Stiftelsen Kulturcentrum Ljusnarsberg upprättat för ändamålet. Swishnummer: 123 525 73 73. Alternativt kan du sätta in ditt bidrag på bankkonto nummer 8191-914 038 676-4 i Bergslagens Sparbank.