Stöd krigsdrabbad musikutbildning i Ukraina

Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk fick sin sångutbildning på en skola som drabbats hårt av kriget i Ukraina. Bild ur sommarens uppsättning av Maskeradbalen på Opera på Skäret, där hon hyllades för sin roll som Amelia. Foto: Andreas Hylthén.

Opera på Skäret samlar in pengar till en kulturskola i Ukraina som drabbats av kriget. Skolan bedriver musikutbildning, och en av alla de som fått sin sångskolning där är Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk.

Kseniya från Ukraina var en av alla medverkande som gjorde sommarens uppsättning av Maskeradbalen till en stor upplevelse. En annan var hennes landsman Stanislav Kuflyuk. I rollerna som Amelia och Anckarström gjorde de stor succé och hyllades av såväl kritiker som publik.

Kseniya flydde från Kiev under belägringen av staden i februari och har sedan dess varit på flykt tillsammans med sin dotter och sin mor, medan hennes man stridit för sitt land hemma i Ukraina.

Sedan slutet av juni har Kseniya arbetat med Maskeradbalen på Opera på Skäret och bott tillsammans med sin mor och dotter i Kopparberg.

Nu har hon rest hem för att försöka få till stånd ett någorlunda normalt liv med sin familj igen. Operan i Kiev, dit Kseniya är knuten, försöker hålla igång sin verksamhet, trots alla de svårigheter som kriget medför.

Stanislav bor sedan många år i Polen och har därför inte drabbats lika hårt som Kseniya, men har naturligtvis vänner och familj i krigets Ukraina.

Den skola där Kseniya fick sin sångutbildning är Severodonetsk Vocational College of Culture and Arts. Denna institution har under 55 år utbildat professionella sångare och musiker. Kseniya är ett lysande exempel på den konstnärligt höga nivå som undervisningen håller.

Staden Severodonetsk i Luhansk-regionen utsattes tidigt i kriget för artillerield och luftangrepp och större delen av civilbefolkningen flydde staden. När skolan utsattes för beskjutning tvingades lärare och elever fly och lämna allt bakom sig – musikinstrument, datorer, läroböcker och studiematerial. Elever och skolpersonal är nu spridda över Ukraina och hela världen. Sedan juni månad är Severodonetsk ockuperat av de ryska styrkorna.

Men varken skolledning, personal eller elever ger upp. De har tillsammans beslutat återuppta utbildningen i digital form för att fortsätta utbildningarna i musik, konst och annan kultur mitt under brinnande krig.

Vi på Opera på Skäret har bestämt oss för att stödja dessa lärare och studenter och den institution som vill fortsätta verka trots alla svårigheter. Vi har därför startat en insamling för att denna undervisning ska kunna fortsätta.

Tre av våra stödjande supportrar gör en privat donation. Opera på Skärets vänner och Stiftelsen Kulturcentrum Ljusnarsberg – Opera på Skärets huvudman – skänker också pengar. Insamlingen kunde därför starta med en grundplåt på 50 000 kronor. Och tack vare vår operapubliks bidrag har beloppet hittills (8 september) vuxit till nästan 100 000 kronor.

Du kan också vara med. Alla bidrag, små som stora, är mycket välkomna. Insamlingen pågår fram till den 30 september.

Vill du ge ett bidrag kan du swisha till det speciella konto som Stiftelsen Kulturcentrum Ljusnarsberg upprättat för ändamålet. Swishnummer: 123 525 73 73

Alternativt kan du sätta in ditt bidrag på bankkonto nummer 8191-914 038 676-4 i Bergslagens Sparbank.

Jens Frejrud