Tyler Putnam (Sparafucile & Greven av Monterone)

Amerikansk basbaryton, flitigt engagerad av operahus och musikteatrar över hela USA.

Han har sjungit många av de stora barytonrollerna i operor som La Bohème, Così van tutte, Trollflöjten, Flickan från Västern, Kärleksdrycken, Figaros bröllop, Hoffmans äventyr, Don Giovanni, Rigoletto och Lucia di Lammermoor.

Han har också medverkat i uppsättningar av nyare verk, som Cosmic Cowboy av Lerise Lim Jacobs och Elena Ruehr i en produktion av White Snake Projects i Boston och Scalia / Ginsburg av Andrew Wang på Opera in the Heights, Houston.

Tyler Putnam är född och uppväxt på Chebeague Island, Maine.

Mer om Tyler Putnam
www.tylerputnam.net

”Det är berikande att porträttera motbjudande karaktärer”

(10 mars)

Han sjunger vanligtvis i Florida, Texas och Kalifornien. När han nu debuterar i utlandet gör han det i Bergslagen. Tyler Putnam sjunger såväl klassisk opera som nyare verk och mer än gärna musikal.

– Tyler Putnam är en kraftfull ung, bas som dramatiskt är mycket övertygande och har kärnfullt stål i stämman, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

När Tyler Putnam och hans familj vistades i Tyskland förra hösten hittade hans fru, tillika operasångaren Sarah Nordin, annonsen för en audition till Rigoletto på Opera på Skäret. Efter en lyckad provsjungning är det nu den unge amerikanen som ska ge liv åt Sparafucile, yrkesmördaren vars uppdrag att döda hertigen av Mantua istället leder till Rigolettos dotter Gildas död.

– Sparafucile är en opportunist, en pragmatiker och en tränad mördare. Som skådespelare är det alltid berikande att porträttera motbjudande karaktärer. Sparafucile är en av de mörkaste karaktärerna i operarepertoaren och det är nervkittlande att levandegöra honom på scenen, säger Tyler Putnam.

Innan han landar på Skäret i slutet av juni för att inleda repetitionerna av Rigoletto sjunger han Oroveso i Bellinis Norma på operan i Tampa och Leporello i Mozarts Don Giovanni i en produktion av Gulfshore Opera som uppförs på flera platser i Florida. I maj drar han norrut till Maine, delstaten där han växte upp, för att medverka i en engelsk kortversion av La Bohème i en ”barversion”, där spelplatserna är ett ölbryggeri, en spritfabrik och en vingård. Vilket låter lovande inför hans framträdande på operapuben på Skäret i sommar…