La Traviata

Giuseppe Verdi

2005 (KONSERTANT)

Solister

Violetta Valey – Charlotta Larsson
Alfredo Germont – Tito Beltrán
Giorgio Germont – Guido Paevatalu
Annina – Eva Marklund
Flora Bervoix – Gabriella Lambert-Olsson
Gastone – Alexander Niclasson
Baron Doupal – Bo Rosenkull
Doktor Grenvil – Michael Axelsson

Classic Chamber Orchestra
Dirigent – Georg Lidström
Bergslagens musikdramatiska kör

3 föreställningar
6 – 10 augusti 2005
Publik: 1 529

Första verket i virkesmagasinet – med iskyla och fågelsång

”Jag ville börja med Giuseppe Verdi för han är för mig den absolut störste mästaren på att få rösten att nå det högsta konstnärliga uttrycket”. Så förklarar grundaren Sten Niclasson valet av första opera att spelas i det gamla virkesmagasinet.

La Traviata spelas i tre konsertanta föreställningar med internationellt etablerade solister som Tito Beltrán, Charlotta Larsson och Guido Paevatalu. Sten Niclassons stora kontaktnät i operavärlden var en grundförutsättning för att få stora, internationellt erkända artister att, trots blygsamma gager, låta sig engageras av Opera på Skäret. Bergslagens musikdramatiska kör, som bildats under vintern av Sten Niclasson, gör sitt första framträdande.

På premiärkvällen deltar naturen som aldrig förr i en operaföreställning – mellan spjälorna tränger både sjöluft och skymningsljus in i lokalen och under takbjälkarna bidrar både svalor och duvor till sången. Men framför allt är det kallt.

”Det var absolut svinkallt! Vissa av sångarna hade stora problem att sjunga i den kalla luften, som kan bedöva stämbanden. Men det var det knappast någon i publiken som märkte”, minns Sten Niclasson.

Förutom La Traviata ges denna sommar konserter såväl på Lilla scenen som i Operacaféet med bland andra Gitta-Maria Sjöberg och Anna-Carin Niclasson, och som festivalavslutning en galakonsert med Svenska Kammarorkestern i operahuset. Totalt kommer över 3 000 besökare till Skäret denna sommar.

”La Traviata är den allra bästa vägen in i operans värld”

Grundaren Sten Niclasson om valet av första operaverk

”Det är nästan så jag känner berggrunden och mineralerna under fötterna.”

Charlotta Larsson, Hällefors egen operastjärna, i en intervju med Bergslagsposten

"Charlotta Larssons röst har fått en ljuvlig sötma..."

Svenska Dagbladet