Maskeradbalen

av Giuseppe Verdi

Opera på Skäret ger Maskeradbalen av Giuseppe Verdi, det enda storverket i operahistorien som har handlingen förlagd till Sverige. Vår vana trogen sjunger vi på originalspråk. Så känn dig välkommen till en ”svensk” opera – med sång på klingande italienska!

Giuseppe Verdi baserade Maskeradbalen på ett libretto som kretsar kring mordet på Gustav III 1792. Men efter motstånd från den italienska censuren förlades handlingen istället till Boston och den svenske regenten byttes ut mot en amerikansk guvernör.

Maskeradbalen har spelats i olika versioner i Sverige de senaste decennierna. När Opera på Skäret nu sätter upp operan blir det i en högdramatisk blågul version, med Gustav III i fokus och handlingen förlagd till operan och hovet i Stockholm.

I rollerna ses och hörs handplockade internationella stjärnsolister från ett tiotal länder. Svenska Kammarorkestern leds av italienske dirigenten Lorenzo Coladonato. Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan den 30 juli och den 28 augusti 2022. Föreställningen textas till svenska på skärm.

Maskeradbalen hyllas av publik och kritiker>>

Läs mer om medverkande solister och årets produktionsteam.